Středověk u Kata

STŘEDOVĚK U KATA
Každou prázdninovou středu
vždy od 19:00 do 22:00 hod. v krčmě U KATA

Cena vstupenky: 290 Kč, dítě do 6 let vstup ZDARMA.

Co Vás čeká:
Dobová hostina ve středověké krčmě U Kata s panem Mikulášem Dačickým a jeho kumpány.
Bude se lahodný mok co hrdlo ráčí píti a hodovati krmě vskutku královská. Pan Mikuláš zde hosty své bude baviti, plno her a soutěží s nimi hráti - pasování ve vypití korbele do dna na rychlost, házení preclíkem na kord a další. Aby své cti před zbloudilým mnichem dostál o krásnou děvu se vsadil a na jeho hostech bude, zda-li sázku vyhraje či katu propadne a trest na mučidlech si zaslouží.  Všechny Vás boháče i chudinu zve pan Dačický na svou hostinu.

Cena obsahuje:

Dobový středověký program
Večeři-pečená žebírka, uzená krkovička na fazolkách, vařená kukuřice, pecínek chleba
Pití-pivo Dačický 10 kolik jen vypijete
Obsluha v dobových kostýmech

Mikuláš Dačický z Heslova
( nar. 23.prosince 1555-25.září 1626, český spisovatel a šlechtic )

Pocházel z významné kutnohorské šlechtické rodiny Dačických z Heslova. V mládí byl poslán na výchovu do Kladrubského kláštera, po smrti svého otce-Ondřeje se vrací do rodné Kutné Hory. Díky velkému dědictví si může dovolit bezstarostný a bujarý život, většinu svého času tráví v krčmách u poháru s vínem či zlatým mokem z vlastního pivovaru-vyráběného na  tvrzi Lorec. Jeho bouřlivý život, neustálé rušení nočního klidu bylo trnem v oku některým kutnohorským měšťanům a tak se Mikuláš několikrát ocitl ve vězení. Při jedné z divokých pitek se utkal a zabil v souboji Felixe Novohradského z Kolovrat a několik následujících let strávil ve vězení.
I přes bouřlivý život zanechal po sobě nesmazatelný odkaz v podobě rodové kroniky, která zachycuje významné události českých dějin-Paměti Mikuláše Dačického z Heslova.

Postava Mikuláše Dačického se stala inspirací pro mnohé další umělce ( Zvíkovský rarášek, Cech panen kutnohorských ) a taktéž nás provází celým Kutnohorským létem 2009